Orientalne naleśniki z kaczką i sosem teriyaki

Orientalne naleśniki z kaczką i sosem teriyaki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Orientalne naleśniki z kaczką i sosem teriyaki to pomysł na odrobinę orientu w polskiej kuchni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Orientalne naleśniki z kaczką i sosem teriyaki to wersja naszych rodzimych naleśników w zupełnie nowej odsłonie. Placki przygotowane z odrobiną cynamonu pachną egzotyką. Do tego kaczka, przyprawy, kiełki i koniecznie - sos teriyaki. Wypróbuj azjatycki przepis na naleśniki.

Składniki

  • 2 piersi kaczki

  • 200 ml sosu teriyaki

  • 8 cienkich naleśników

  • 2 ogórki

  • pęczek szczypiorki

  • 8 łyżek świeżych kiełków

  • 4 łyżki oleju

  • 3 łyżki przyprawy 5 smaków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaczkę posypać przyprawą 5 smaków, obsmażyć krótko na gorącym oleju i wstawić do piekarnika na 20 min. (170°C).

  • Upieczone mięso pokroić w cienkie plastry, ogórki pokroić w słupki.

  • Na każdym naleśniku położyć 2 kawałki kaczki, kilka kawałków ogórka, trochę kiełków i posiekanego szczypiorku.

  • Podawać z sosem teriyaki.

tip dnia

Przygotowując placki naleśnikowe do tego dania warto do ciasta dodać szczyptę cynamonu. Podkreśli to orientalny charakter naleśników.

Ocena: 5