Naleśniki orkiszowe bez glutenu

Naleśniki orkiszowe bez glutenu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki orkiszowe można podawać na różne sposoby

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Naleśniki orkiszowe bez glutenu można podawać na różne sposoby, zwinięte w rożek, w sakiewkę, w słupek lub w kopertę. Znakomicie smakują o każdej porze dnia – od śniadania po kolację.

Składniki

  • szklanka mąki orkiszowej typ 550 lub 750  

  • łyżeczka świeżych listków tymianku

  • szklanka z okładem śmietany kokosowej  

  • łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

  • 1/2 łyżeczki przyprawy masala tea albo cynamon/kardamon  

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śmietanę kokosową zblendować.

  • Do miski wsypać mąkę, dodać świeże listki tymianku, śmietanę, rozpuszczony olej kokosowy, przyprawę masala tea (cynamon/kardamon), sól.

  • Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej niewielką rózgą.

  • Rozgrzać patelnię, wylać średnią łyżką trochę ciasta i rozprowadzić po patelni.

  • Smażyć z obu stron na rumiany kolor.

  • Podawać na ciepło z ulubionym dżemem lub owocami.

  • Przepis pochodzi z książki "Domowy bar mleczny".

Ocena: 0