Naleśniki drożdżowe zapiekane z owocami i masą serową

Naleśniki drożdżowe zapiekane z owocami i masą serową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki drożdżowe można przygotować z masą z dowolnych owoców.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Naleśniki drożdżowe są pyszne i puszyste. Zapieczone z owocami i masą z dodatkiem serka śmietankowego tworzą przepyszne danie na słodko, które zasmakuje każdemu.

Składniki

  • Ciasto:

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 15 g drożdży

  • 1,5 łyżki roztopionego masła

  •  

  • Nadzienie:

  • 350 g owoców (borówek amerykańskich, jagód, malin)

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 150 g serka śmietankowego

  • 2 łyżki masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj.

  • Dodaj pozostałe składniki ciasta i miksuj, aż ciasto będzie jednolite.

  • Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Gotowe ciasto wylewaj porcjami grubości pół centymetra na patelnie i smaż z obu stron na złoto.

  • Owoce umyj, osusz oprósz łyżką cukru i mąką ziemniaczaną.

  • Na każdy naleśnik wyłóż porcję masy owocowej, zwiń i pokrój ukośnie w plastry.

  • Plastry naleśników wyłóż do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

  • Białka ubij na pianę, żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, połącz z serkiem.

  • Dodaj pianę i wymieszaj, masą zalej naleśniki. Piecz 10 min. w temperaturze 180 st. C.

  •  

  •  

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4