Naleśniki drożdżowe zapiekane z owocami i masą serową

2021-03-29
Naleśniki drożdżowe zapiekane z owocami i masą serową
Autor: Shutterstock Naleśniki drożdżowe można przygotować z masą z dowolnych owoców.
średni
60 min
4

Naleśniki drożdżowe są pyszne i puszyste. Zapieczone z owocami i masą z dodatkiem serka śmietankowego tworzą przepyszne danie na słodko, które zasmakuje każdemu.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 15 g drożdży
  • 1,5 łyżki roztopionego masła
  •  
  • Nadzienie:
  • 350 g owoców (borówek amerykańskich, jagód, malin)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 150 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj.
  • Dodaj pozostałe składniki ciasta i miksuj, aż ciasto będzie jednolite.
  • Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Gotowe ciasto wylewaj porcjami grubości pół centymetra na patelnie i smaż z obu stron na złoto.
  • Owoce umyj, osusz oprósz łyżką cukru i mąką ziemniaczaną.
  • Na każdy naleśnik wyłóż porcję masy owocowej, zwiń i pokrój ukośnie w plastry.
  • Plastry naleśników wyłóż do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  • Białka ubij na pianę, żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, połącz z serkiem.
  • Dodaj pianę i wymieszaj, masą zalej naleśniki. Piecz 10 min. w temperaturze 180 st. C.
  •  
  •