Jakie są zasady smażenia naleśników?

2016-09-12 17:36

Naleśniki to teoretycznie prosta potrawa, która jednak nie zawsze wychodzi. Co zrobić, by za każdym razem móc cieszyć się smakiem pysznych słodkości? Wystarczy trzymać się 6 prostych zasad!

jakie-sa-zasady-smazenia-nalesnikow.jpg
Autor: pixabay.com Patelnię na naleśniki należy bardzo dobrze rozgrzać.

1. Patelnia do smażenia naleśników powinna być solidna, żelazna lub gruba aluminiowa. Sprawdzi się także patelnia cienka, która jest specjalnie zaprojektowana do smażenia tej potrawy. 2. Patelnię należy bardzo dobrze rozgrzać.3. Patelnię należy wysmarować olejem. Starym, sprawdzonym sposobem babć jest także nacieranie kawałkiem słoniny. Jest to jednak sposób na naleśniki obiadowe.4. Na patelnię wlewamy niewiele ciasta, nadmiar zlewamy (przeciętnie używa się na średni naleśnik około 3 łyżki stołowe ciasta).5. Naleśniki deserowe można smażyć na margarynie mlecznej lub maśle (smarować patelnię równomiernie piórkiem zamaczanym w roztopionym tłuszczu). Deserowe naleśniki możemy smażyć także na oleju kokosowym, ale trzeba uważać, aby się nie przypalały.6. Naleśniki przeznaczone do nadziewania i odsmażania można smażyć jednostronnie, ponieważ lepiej się zwijają.