Jak zrobić najlepsze domowe naleśniki?

2021-03-31
Bartosz Zwierz
naleśniki
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki będą delikatniejsze, jeśli dodasz do ciasta odrobinę wody gazowanej
łatwy
15 min
4

Podajemy przepis na idealne naleśniki. Sprawdź, jak zrobić dobre ciasto naleśnikowe, delikatne, miękkie i wilgotne, w które zawiniesz ulubione nadzienie. Poniższe wskazówki pomogą ci uzyskać doskonałą konsystencję ciasta na naleśniki.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 10 g masła
  • 250 ml mleka pełnotłustego
  • 3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wsypać mąkę, dodać do niej rozmącone jajka i sól, wlać mleko i 2 łyżki wody. Dokładnie wymieszać, aby składniki połączyły się w gładką masę.
  • Masło roztopić w małym rondlu, a następnie wymieszać z masą. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie dodać 1 łyżkę wody i zamieszać.
  • Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu wlewając na patelnię niecałą chochelkę ciasta.
Bartosz Zwierz