Dobry przepis na ciasto naleśnikowe

2016-09-16 16:49

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Jakie składniki i jaką konsystencję powinno mieć dobre ciasto naleśnikowe? Sprawdź, jak usmażyć doskonałe naleśniki bez przywierania, złociste, delikatne, o ładnym kształcie. Oto kilka porad dotyczących przygotowywania ciasta i sposobu smażenia, dzięki którym nie popełnisz popularnych błędów i uzyskasz wyśmienity efekt.

jak_zrobic_nalesniki_i_o.jpg
Autor: photos.com Naleśniki będą puszystsze, jeśli dodasz do ciasta odrobinę wody gazowanej lub piwa

Naleśniki na słono przygotowuje się najczęściej z mąki gryczanej lub pszennej wymieszanej z jajkami, wodą i solą. Dobre proporcje składników na ciasto naleśnikowe to:

  • 2 jajka
  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • mąki wsypać tyle, żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany 12%. Wymieszać mikserem lub trzepaczką, odstawić.

Zasada 1Ciasto musi odpocząć, odstaw więc je na minimum 30 minut, żeby mąka napęczniała. Dzięki temu ciasto będzie aksamitnie gładkie. Jeśli będzie odpoczywało dłużej, wstaw je do lodówki. Zasada 2Żeby naleśniki były cienkie, ciasto musi być rzadkie. Zamiast mleka można dodać do naleśników piwo, a wodę zwykłą zastąpić gazowaną - naleśniki wyjdą wtedy delikatniejsze i bardziej puszyste.Zasada 3Patelnię smaruj skórką słoniny albo delikatnie i cienko masłem. Zanim zaczniesz smażyć, sprawdź, czy ciasto nie zgęstniało. W razie potrzeby dolej płynu. Smaż krótko na jasnozłoty kolor, żeby ciasto nie wysychało. Zasada 4Usmażone naleśniki układaj w stosik na odwrócony do góry dnem głęboki talerz - nigdy się nie skleją.

Według uznania stosuj do ciasta dodatki smakowe: skórkę cytrynową i pomarańczową, wanilię, brandy. Żeby uniknąć smarowania patelni tłuszczem, do ciasta dodaj dwie łyżki stopionego i ostudzonego masła lub oleju.