Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Autor Zdjęcia: Orchidea Creative Group

Zielone naleśniki szpinakowe z równie zielonym nadzieniem to pyszne danie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą to pyszne wiosenne danie w bardzo ożywczych kolorach nadziei. Zieleń ciasto naleśnikowe zawdzięcza dodatkowi szpinaku Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Naleśniki z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą wiosenne śniadanie i dostarczą pokaźnej dawki witamin oraz błonnika. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 80 g Szpinaku młodego np. marki Eisberg

  • 1 jajko

  • 400 ml mleka

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • szczypta soli

  • Farsz:

  • 300 g Jarmużu np. marki Eisberg

  • ½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy

  • 150 g sera feta

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • sól i pieprz – wedle uznania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać.

  • Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.

  • Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę.

  • Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty.

Ocena: 5