Wytrawne naleśniki: pieczarki, szpinak, feta. Kapitalny przepis na obiad

2021-03-29
Wytrawne naleśniki: pieczarki, szpinak, feta. Kapitalny przepis na obiad
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Wytrawne naleśniki nadziewane pieczarkami, szpinakiem i serem feta. Kapitalny przepis na obiad bezmięsny. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 1 jajko
  • 300 ml pełnotłustego mleka
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g stopionego masła
  • szczypta soli
  •  
  • Farsz:
  • 200 g pieczarek
  • 200 g szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników przygotować ciasto na naleśniki. Rozkłócić jajko z odrobiną soli, dodać mleko i zmiksować. Dodać mąkę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać stopione masło i ponownie wymieszać. Odstawić na 30 minut.
  • Usmażyć cienkie naleśniki. Zobacz: Jak smażyć naleśniki - przepis krok po kroku
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pieczarki i zrumienić. Następnie dodać posiekany czosnek i po chwili szpinak. Smażyć, aż szpinak zredukuje swoją objętość i zmieni kolor na ciemno-zielony. Dodać pokrojony lub pokruszony ser feta. Wymieszać. 
  • Na każdy naleśnik nałożyć porcję nadzienia, zawinąć brzegi do środka. Podawać jeszcze ciepłe.