Wytrawne naleśniki: pieczarki, szpinak, feta. Kapitalny przepis na obiad

Wytrawne naleśniki: pieczarki, szpinak, feta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wytrawne naleśniki nadziewane pieczarkami, szpinakiem i serem feta. Kapitalny przepis na obiad bezmięsny. 

Składniki

  • Naleśniki:

  • 1 jajko

  • 300 ml pełnotłustego mleka

  • 120 g mąki pszennej

  • 50 g stopionego masła

  • szczypta soli

  •  

  • Farsz:

  • 200 g pieczarek

  • 200 g szpinaku

  • 4 ząbki czosnku

  • 100 g sera feta

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników przygotować ciasto na naleśniki. Rozkłócić jajko z odrobiną soli, dodać mleko i zmiksować. Dodać mąkę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać stopione masło i ponownie wymieszać. Odstawić na 30 minut.

  • Usmażyć cienkie naleśniki. Zobacz: Jak smażyć naleśniki - przepis krok po kroku

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pieczarki i zrumienić. Następnie dodać posiekany czosnek i po chwili szpinak. Smażyć, aż szpinak zredukuje swoją objętość i zmieni kolor na ciemno-zielony. Dodać pokrojony lub pokruszony ser feta. Wymieszać. 

  • Na każdy naleśnik nałożyć porcję nadzienia, zawinąć brzegi do środka. Podawać jeszcze ciepłe. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1