Smardze w cieście naleśnikowym

Smardze w cieście naleśnikowym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Smardze mają specyficzny wygląd - trudno je pomylić z innymi grzybami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smardze w cieście naleśnikowym to danie, które rzadko mamy okazję przygotować. Smardze pojawiają się w Polsce bardzo wcześnie - w końcu kwietnia, na początku maja. Są nie tylko bardzo sezonowymi grzybami, ale też chronionymi - w lesie nie wolno ich zbierać. Jednak z powodzeniem można je wyhodować z grzybni na własnej działce i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem!

Składniki

  • smardze (tylko kapelusze)

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jaja

  • ok. 200 g mąki

  • łyżka oleju

  • sól

  • odrobina utartej gałki muszkatołowej

  • olej i masło do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyszczone kapelusze smardzów sparzyć, odsączyć, osuszyć.

  • Ciasto naleśnikowe – nie za gęste – przygotować z 2 jaj, 1 szklanki mleka, łyżki oleju i ok. 200 g mąki.

  • Sól wymieszać z gałką, posypać kapelusze smardzów.

  • Kolejno zanurzać w cieście i smażyć na złoto w mieszance oleju i masła. Podawać natychmiast.

Ocena: 5