Otrębowe naleśniki z kurczakiem

2021-03-29
Otrębowe naleśniki z kurczakiem
Autor: thinkstockphotos.com Otrębowe naleśniki z kurczakiem
łatwy
30 min
4

Otręby to jedno z najbogatszych źródeł błonnika i dlatego warto włączyć je do codziennej diety, by poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. Przygotowanie naleśników z ciasta wzbogaconego otrębami wcale nie jest bardziej skomplikowane niż usmażenie zwykłych naleśników. Do tego kurczak  w panierce z otrąb, mix sałat i sos czosnkowy. To świetny sposób na "przemycenie" otrąb do naszej diety!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • pół szklanki otrąb (mieszanych: pszennych, żytnich, owsianych), np. Kupiec plus kilka łyżek otrąb pszennych do panierki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • filet z piersi kurczaka
  • olej do smażenia
  • mieszanka sałat (np. dębowej, lodowej, roszponki i radicchio)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Usmażyć naleśniki z przygotowanego wcześniej ciasta.
  • Aby zrobić sos, należy wymieszać jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą soli, pieprzu i oregano. Schłodzić.
  • Mąkę wymieszać z otrębami, mlekiem, wodą, jednym jajkiem i szczyptą soli, odstawić.
  • Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, moczyć w roztrzepanym jajku i obtaczać w panierce zrobionej z kilku łyżek otrąb i szczypty soli. Usmażyć w oleju i trzymać w cieple.  
  • Podawać z kawałkami kurczaka, mieszanką sałat i sosem czosnkowym.