Naleśniki ze szpinakiem - wykwintne, choć proste

Naleśniki ze szpinakiem - wykwintne, choć proste

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Naleśniki po florencku to jedne z najsmaczniejszych naleśników wytrawnych 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Naleśniki ze szpinakiem jako danie na uroczysty obiad? Tak! Dzieci ucieszą się na widok swojego przysmaku, a dorośli docenią eleganckie nadzienie klasycznej, mącznej potrawy. Naleśniki możesz przygotować dzień wcześniej, a przed samym podaniem tylko je zapiec.

Polecamy także:  Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

Składniki

  • 1.125 l mleka

  • 40 dag mąki pszennej

  • 4 jajka

  • Olej

  • 1,5 kg świeżego szpinaku

  • 3 ząbki czosnku

  • pół kostki masła

  • 1,5 opakowania sera feta

  • 30 dag sera białego półtłustego

  • 1 opakowanie śmietany 12%

  • sól

  • pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Oddziel białka od żółtek. Do miski wsyp mąkę, wlej 1 litr mleka i żółtka, zmiksuj. Białka ubij na pianę i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając.

  • Usmaż naleśniki na patelni natłuszczonej olejem. 

  • Aby przygotować farsz, opłucz szpinak. Ogonki odetnij. Czosnek drobno pokrój.

  • W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim czosnek i szpinak ok. 5 minutach. Liście posiekaj. 

  • Fetę rozgnieć i wymieszaj z białym serem. Dodaj szpinak. Popieprz i pomieszaj aby połączyć składniki.

  • Gotowym farszem posmaruj naleśniki i zwiń je w rulon.

  • Przełóż je do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wymieszaj pół szklanki mleka z solą i pieprzem i zalej nim naleśniki.

  • Piecz ok. 40 minut.

Ocena: 5