Naleśniki zapiekane z serem i szynką

2021-03-29
nalesniki-zapiekane-z-serem-i-szynka-jak-zrobic.jpg
Autor: photos.com Naleśniki z szynką i białym serem można podać polane sosem beszamelowym
łatwy
60 min
4

Przepis na wyśmienite naleśniki z serem twarogowym i szynką, zapiekane w piecu, to świetna odmiana dla tradycyjnych naleśników z patelni. Naleśniki z serem i szynką podajemy posypane prażonymi migdałami, ewentualnie polane sosem beszamelowym. Mmm, palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • Nadzienie:
  • 25 dag tłustego sera twarogowego
  • 1/2 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 20 dag szynki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pieprz, sól
  • tłuszcz do wysmarowania patelni i naczynia żaroodpornego np. oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko, 1 szklankę wody, jajka, mąkę i szczyptę soli miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 30 minut.
  • Rozgrzewamy patelnię, dodajemy tłuszcz i smażymy naleśniki.
  • Następnie przygotowujemy nadzienie: siekamy cebulę, twaróg ucieramy na konsystencję kremu i dodajemy sól, pieprz, zioła, cebulę starannie mieszając wszystkie składniki.
  • Szynkę kroimy na plastry. Każdy naleśnik dokładnie smarujemy masą serową i kładziemy na nim plasterek szynki. Jeżeli lubimy dużo sera, możemy dodatkowo posmarować jedną warstwę i następnie zwinąć w rulon.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naleśniki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Naleśniki polewamy śmietaną i zapiekamy przez około 2-15 minut.
  • Płatki migdałowe zrumieniamy na suchej patelni i przed podaniem posypujemy naleśniki. Smacznego!