Naleśniki z piwem i ziołami

2021-03-29
Naleśniki z piwem i ziołami
Autor: Shutterstock Naleśniki z piwem i ziołami to pyszna przekąska lub baza do nadziewania mięsem
łatwy
40 min
4

Zamiast mleka można dodać do naleśników piwo. Ciasto będzie wtedy bardziej puszyste, miękkie i delikatne. Podajemy przepis na proste naleśniki z dodatkiem piwa i świeżych ziół, polane jogurtem. 

Polecamy także:  Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

SKŁADNIKI

  • 6-7 łyżek mąki
  • małe jasne piwo (nie z lodówki)
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • dowolne dostępne zioła, najlepiej świeże:
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • może być też szczypiorek lub natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Roztrzepujemy dokładnie jajka z piwem dodając po trochu mąkę, oliwę i na końcu umyte, osuszone i posiekane zioła. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej i posmarowanej oliwą patelni, a następnie zawijamy z dowolnym, gorącym farszem.
  • Gotowe naleśniki polewamy odrobiną naturalnego jogurtu lub śmietany i podajemy na stół.