Naleśniki z łososiem w sosie śmietanowym

2021-03-29
Naleśniki z łososiem zapiekane w sosie śmietanowym
Autor: Shutterstock Proste i łatwe danie dla każdego, czyli naleśniki z łosiem zapiekane w sosie śmietanowym
łatwy
45 min
4

Wędzony łosoś świetnie smakuje z ciastem naleśnikowym, dlatego proponujemy przygotować naleśniki z łososiem i kremowym sosem śmietanowym z dodatkiem koperku, pomidora i żółtego sera. Naleśniki z wędzonym łososiem zapiekamy w piekarniku. Efekt? Wyśmienity!

SKŁADNIKI

  • 10 naleśników
  • 15 dag wędzonego łososia
  • Sos:
  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietanki
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 7,5 dag startego sera żółtego
  • pomidor

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia pokroić na paseczki. Pomidor po sparzeniu wrzątkiem obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć pestki.
  • Przygotować sos. W garnku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać. Wlewać zimne mleko ze śmietanką i gotować tak długo, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać koperek, ser i kawałki pomidora. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Na każdy naleśnik nałożyć porcję sosu, kilka paseczków łososia i zwinąć w rulon.
  • Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć naleśniki jeden obok drugiego, polać resztką sosu i wstawić do gorącego piekarnika (200 stopni C) na 10 minut.