Naleśniki piwno-ziołowe

Naleśniki piwno-ziołowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki na piwie są niezwykle lekkie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki piwno-ziołowe mają interesujący smak. Naleśniki można faszerować wytrawnymi nadzieniami (mięsnym, szpinakowym, serowym) lub podać z jajkiem w koszulce albo sadzonym. Z tej porcji składników otrzymamy 8 naleśników. 

Składniki

  • 6-7 łyżek mąki

  • małe jasne piwo (nie z lodówki)

  • 2 jajka

  • łyżka oliwy

  • dowolne dostępne zioła, najlepiej świeże:

  • bazylia, tymianek, oregano, ale może być też szczypiorek lub natka pietruszki.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Roztrzepujemy dokładnie jajka z piwem dodając po trochu mąkę, oliwę i na końcu umyte, osuszone i posiekane zioła.

  • Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  • Smażymy z obu stron na rozgrzanej i posmarowanej oliwą patelni, a następnie zawijamy z dowolnym, gorącym farszem, polewamy odrobiną naturalnego jogurtu lub śmietany i podajemy na stół. 

Ocena: 4