Naleśniki piwno-ziołowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Naleśniki piwno-ziołowe mają interesujący smak. Naleśniki można faszerować wytrawnymi nadzieniami (mięsnym, szpinakowym, serowym) lub podać z jajkiem w koszulce albo sadzonym. Z tej porcji składników otrzymamy 8 naleśników.
SKŁADNIKI
- 6-7 łyżek mąki
- małe jasne piwo (nie z lodówki)
- 2 jajka
- łyżka oliwy
- dowolne dostępne zioła, najlepiej świeże:
- bazylia, tymianek, oregano, ale może być też szczypiorek lub natka pietruszki.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Roztrzepujemy dokładnie jajka z piwem dodając po trochu mąkę, oliwę i na końcu umyte, osuszone i posiekane zioła.
- Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanej i posmarowanej oliwą patelni, a następnie zawijamy z dowolnym, gorącym farszem, polewamy odrobiną naturalnego jogurtu lub śmietany i podajemy na stół.