Naleśniki orkiszowe z polędwiczką i konfiturowaną cebulą: przepis Remigiusza Rączki

Naleśniki orkiszowe z polędwiczką i konfiturowaną cebulą: przepis Remigiusza Rączki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki z polędwiczką wieprzową to pyszne danie obiadowe

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki są wyjątkowo wdzięcznym daniem - mogą być zwykłe codzienne, a łatwo je zmienić w wykwintne danie. Takimi są na pewno naleśniki z polędwiczką i konfiturą z cebuli. Podajemy przepis Remigiusza Rączki z programu "Rączka gotuje".

Składniki

  • ciasto naleśnikowe (na 4 szt.):

  • mąka orkiszowa – 300 g

  • sól – szczypta

  • jajko – 2 szt.

  • woda mineralna gazowana – 500 ml

  • masło klarowane – 2 łyżki

  • farsz:

  • polędwiczki wieprzowe – 60 dag

  • sól, pieprz – do smaku

  • masło klarowane – 2 łyżki

  • pieprz kolorowy ziarnisty – 1 łyżka

  • papryka słodka – 1 łyżka

  • cebula konfiturowana:

  • cebula – 0,5 kg

  • masło – 1 łyżka

  • cukier – 1 łyżka

  • białe wino wytrawne – 150 ml

  • sól – do smaku

  • sos grzybowy:

  • podgrzybki świeże – 100 g

  • cebula – 1 szt.

  • masło – 0,5 łyżki

  • śmietana kremówka – 150 ml

  • wino białe wytrawne – 1 łyżka

  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj ciasto naleśnikowe i daj mu odpocząć 30 minut.

  • W tym czasie przygotuj konfiturę z cebuli - pokrój ją na półplasterki i podsmaż na maśle z dodatkiem cukru. W połowie smażenia dodaj białe wino, a następnie odparuj całość.

  • Pokrój polędwiczkę w drobne kawałki i usmaż na maśle klarowanym z dodatkiem pieprzu i papryki.

  • Przygotuj sos grzybowy: podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę na klarowanym maśle, gdy się zeszkli, dodaj świeże lub mrożone grzyby. Podduś, a następnie dodaj śmietankę. Zredukuj sos.

  • Usmaż naleśniki. Nadziewaj je mięsem oraz konfiturą z cebuli, złóż w trójkąty i serwuj polane sosem grzybowym.

ZOBACZ MATERIAŁ WIDEO:

Ocena: 0