Naleśniki a la pizza: przepis na pyszne danie obiadowe

Naleśniki a la pizza: przepis na pyszne danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki z nadzieniem w stylu ulubionej pizzy to pyszne danie obiadowe

Naleśniki a la pizza to przepis na pyszne danie obiadowe, a nawet imprezowe. Do przygotowania nadzienia do naleśników można wykorzystać nadwyżki oraz resztki jedzenia. W roli farszu świetnie sprawdzi się pieczone mięso lub wędliny, gotowane i marynowane warzywa oraz różne sosy. Komponujcie ze swoich ulubionych składników, a efekt będzie oszałamiający. 

Naleśniki a la pizza to świetny sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki, nadwyżek z poprzedniego dnia lub po prostu stworzenie swojej ulubionej kompozycji. Można tu wykorzystać pomidorowy sos z mięsa mielonego z dodatkiem kukurydzy i papryki. Świetnie smakuje zestaw 4 serów z sosem beszamelowym. Bardzo dobrze sprawdzi się gotowana szynka z boczkiem i dodatkami. 

Ważnym dodatkiem są wytrawne naleśniki ziołowe przygotowane na bazie piwa. Piwo nadaje im nieco gorzki, wytrawny smak. Dodaje także puszystości, dzięki bąbelkom gazu. 

Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się smakiem pysznych naleśników. 

 

Składniki:

  • Na naleśniki: 

  • 6-8 łyżek mąki

  • małe jasne piwo, przechowywane w temperaturze pokojowej

  • 2 jajka

  • 2 czubate łyżki masła

  • zioła, najlepiej świeże: bazylia, tymianek, oregano, może być też szczypiorek lub natka pietruszki

  • 1 szczypta soli

  • Na farsz:

  • 1 upieczona pierś kurczaka lub 2 kurze udka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 g pieczarek

  • 1 mała puszka kukurydzy

  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym lub 300 ml przecieru pomidorowego

  • świeże lub suszone: bazylia, tymianek, oregano

  • 2 łyżki oleju

  • sól i pieprz

  • 150 g tartego sera żółtego typu mozzarella

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników przygotować ciasto na naleśniki. Najpierw posiekać drobno zioła. Można to zrobić w mini malakserze lub blenderze. Albo po prostu nożem lub nożyczkami. Cokolwiek zrobicie, będzie dobrze. 

  • Masło stopić. 

  • Jaka wbić do wysokiego naczynia, dodać szczyptę soli i rozmącić. Następnie dodać mąkę i stopione masło. Dobrze wymieszać. Wlać cienką strugą piwo i mieszać do skutku. 

  • Gotowe ciasto odstawić na pół godziny, aby uwolnić gluten. 

  • Do ciasta dodać posiekane zioła. 

  • Rozgrzać patelnię pokrytą nieprzywieralną powłoką. Wylewać po łyżce wazowej ciasta. Gdy tylko naleśnik zetnie się od strony gorącej patelni, przewrócić na drugą stronę. 

  • Naleśników nie rumienić, ponieważ będą jeszcze zapiekane. Wystarczy jak się dobrze zetną z obu stron. 

  • Pora na farsz: mięso pokroić dość drobno. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno. Pieczarki pokroić na plasterki. 

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia, dodać pieczarki i smażyć 4-6 minut, następnie dodać pokrojone mięso i odcedzoną kukurydzę oraz przyprawy. Chwilę smażyć.

  • Wlać pomidory, doprowadzić do wrzenia. Spróbować, czy wystarczająco słone, posolić i popieprzyć do smaku. 

  • Farsz podzielić na tyle porcji, ile mamy naleśników. Porcję sera podzielić na pół, część zużyć do farszu, pozostałym serem posypać gotowe naleśniki.

  • Na każdym naleśniku układać porcję farszu, posypać tartym serem i zawinąć w roladkę.

  • Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym masłem. Wierzch posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać przez 20-30 minut. 

  • Podawać od razu. 

Przepis przygotowała i przetestowała dla WasAdrianna Ewa Stawska

Ocena: 5