Naleśniki florenckie

2021-03-29
przepis-na-nalesniki
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki po florencku to jedne z najsmaczniejszych naleśników wytrawnych 
łatwy
50 min
4

Przepis na naleśniki florenckie z nadzieniem ze szpinaku i serka ricotta, zapiekane z sosem beszamelowym. Naleśniki florenckie to jedne z najsmaczniejszych naleśników wytrawnych. Raz wypróbowane, będą powracać na stół regularnie. Oto sposób przygotowania wyśmienitych naleśników florenckich według oryginalnej, włoskiej receptury. 

Polecamy także:  Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 125 ml mleka
  • sól
  • Farsz:
  • 30 dag szpinaku
  • 20 dag sera ricotta
  • 1 łyżka siekanego czosnku
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 36-proc.
  • sól i pieprz
  • Sos beszamelowy:
  • 5 dag masła
  • 5 dag mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 5 dag sera parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, jaj, mleka i stopionego masła przyrządzamy ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki i odstawiamy przykrywając, by nie wysychały.
  • Przyrządzamy farsz: na patelni podsmażamy czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę i szpinak. Blanszujemy przez 1 minutę, a następnie mieszamy z serem ricotta i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Naleśniki zwijamy z farszem jak krokiety.
  • Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni przez chwilę smażymy mąkę i masło, a następnie stopniowo dolewamy mleko. Stale mieszając doprowadzamy sos do wrzenia, a następnie trzymamy dalej na ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku.
  • Naleśniki układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez ok. 10 minut.
  • Naleśniki podajemy z ostrym sosem pomidorowym.