Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jeśli lubisz naleśniki z grzybami, możesz iść o krok dalej i przygotować pyszne krokiety z pieczarkami. Danie robi się z naleśników. Trzeba je tylko złożyć jak krokiety (zawinąć boki), obtoczyć w jajku i bułce tartej, podsmażyć i gotowe. Wypróbuj poniższy przepis!

Składniki

  • Ciasto:

  • 10-12 kopiastych łyżek mąki (można przyjąć: 1 placek = 1 łyżka mąki)

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju

  • 2 szklanki piwa

  • Farsz:

  • 1/2 kg dowolnych grzybów, np. pieczarek, kurek, borowików

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mąki

  • 1/2 szklanki śmietany

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować ciasto, składniki wymieszać, ubić trzepaczką i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki.

  • Drobno pokrojone pieczarki obsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Odparować wodę, oprószyć mąką i zrumienić. Dodać śmietanę, dusić na małym ogniu przez kilka minut. Ostudzić, wymieszać z jajkiem i przyprawić.

  • Na plackach ułożyć farsz z pieczarek. Uformować krokiety, obtoczyć je w tartej bułce i podsmażyć na maśle.

  • Naleśniki można podawać z bulionem lub barszczem czerwonym.