Krokiety z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis na naleśniki z kapustą i grzybami

2021-03-29
Krokiety z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis na naleśniki z kapustą i grzybami
Autor: Shutterstock Krokiety z kapustą i grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu czerwonego
łatwy
60 min
4

Krokiety z kapustą i grzybami przygotowane z naleśników to nie tylko danie świąteczne. Można podać je na kolację, a nawet jako danie obiadowe - idealnie współgrają z barszczem czerwonym! Warto je przygotować gdy trwa sezon na grzyby. Krokiety można zamrozić - przed panierowaniem.

Polecamy także: Przepis na krokiety z grzybami oraz Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki

SKŁADNIKI

  • FARSZ
  • 50 dag suszonych grzybów (można użyć grzybów świeżych - uduszonych i odparowanych)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  •  
  • CIASTO NA NALEŚNIKI
  • 1 l mleka,
  • 2 jajka,
  • 1-2 szkl mąki (zależy od gęstości ciasta)
  • 1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej,
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw należy ugotować suszone grzyby, aż będą miękkie.
  • Osobno ugotować kapustę kiszoną.
  • Następnie grzyby i kapustę odcedzić i wspólnie zmielić razem z solą, pieprzem i majerankiem. Trzeba pamiętać, że farsz powinien być mocno doprawiony, żeby było go czuć w krokietach.
  • Teraz pora na naleśniki - zmiksować wszystkie składniki ciasta na naleśniki. Pozwolić ciastu "odpocząć" ok 20 minut. Usmażyć cienkie naleśniki.

    Farsz rozsmarować na całej długości naleśnika.

    Dwa boki zawinąć do środka, a naleśnik zwinąć w rulon.

    Takie naleśniki panierować w jajku i bułce tartej i obsmażać z każdej strony na złoto.