Jak zrobić meksykańską tortillę?

2021-03-29
jak-zrobic-meksykanska-tortille.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Meksykańska tortilla wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia.
średni
45 min
4

Smakowita tortilla po meksykańsku, jest najlepsza z mąki kukurydzianej, ale do jej przygotowania można użyć też pszennej lub żytniej. Sprawdź, jak zrobić dobrą tortillę na sposób meksykański?

Lubisz kuchnię meksykańską? ZOBACZ WIDEO z przepisem na nachos z ziemniaków

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  •  
  • FARSZ:
  • 1 opakowanie mrożonej meksykańskiej mieszanki warzywnej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • bazylia
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozgrzany na patelni olej wsypać mrożone warzywa, przykryć i mieszając, smażyć, aż zmiękną.
  • Dodać pomidory z zalewą i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić farsz ziołami, pieprzem i solą.
  • Do miski wsypać mąkę, dodaj sól, czosnek i masło. Wyrabiać dłonią, powoli dolewając wodę, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Zrobić z niego wałek, pokroić na 12 równych części, uformować z nich kulki i rozwałkować na cienkie okrągłe placki.
  • Smażyć je po 2-3 minuty z każdej strony na suchej patelni teflonowej.
  • Placki nadziać farszem i zwinąć, tworząc rożki.