Genialne naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami

Genialne naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekane naleśniki można przygotować wcześniej, a potem tylko zapiec przed podaniem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami to przepis stary jak świat. Jeśli jednak zwiniecie naleśniki w rulony i zapieczecie w formie keksowej to uzyskacie genialne danie obiadowe, którego nie powstydziłby się sam szef kuchni. 

Składniki

  • 16 naleśników przygotowanych wg przepisu na naleśniki idealne

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego

  • 200 g pieczarek lub innych grzybów jadalnych

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 100 g żółtego sera

  • sól i pieprz

  • masło do posmarowania formy

  • oraz długa forma pasztetowa lub keksowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Naleśniki usmażyć według przepisu na naleśniki idealne.

  • Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser również zetrzeć na tarce. 

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone pieczarki oraz marchewkę i smażyć, aż nieco stracą ze swej objętości lub lekko się zrumienią.

  • Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.

  • Dodać mięso i często mieszając, smażyć aż mięso się zarumieni. 

  • Posolić i popieprzyć do smaku, dodać starty ser i wymieszać.

  • Na każdym naleśniku położyć porcję farszu, rozsmarować, zwinąć. 

  • Zawinięte naleśniki układać wzdłuż w formie posmarowanej olejem.

  • Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać do lekkiego zrumienienia. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3