Racuchy budyniowe z owocami: przepis na puszyste placuszki z patelni

Racuchy budyniowe z owocami: przepis na puszyste placuszki z patelni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Racuchy można polać syropem lub oprószyć cukrem pudrem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Racuchy budyniowe z owocami jagodowymi to pyszny deser lub słodki posiłek dla każdego. Puszyste placki prosto z patelni polane miodem lub syropem z dodatkiem świeżych owoców to prawdzie niebo na talerzu. Idealne danie na lato, gdy owoców jest pod dostatkiem. 

Składniki

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 1 duże jajko

  • 1 szklanka mąki

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

  • miód lub syrop klonowy lub syrop z agawy

  • ulubione owoce jagodowe: truskawki, maliny, borówki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jogurt rozmieszać z jajkiem i szczyptą soli, dodać mąkę i budyń śmietankowy oraz proszek do pieczenia, dobrze zmiksować. 

  • Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając placki łyżką. Po zrumienieniu odwrócić na drugą stronę.

  • Podawać z miodem i świeżymi owocami. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4