Puszyste naleśniki makowe: łatwy przepis na smakołyk
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Puszyste naleśniki makowe są grube i sycące. Doskonale smakują z miodem lub syropem klonowym. Ten łatwy przepis poprowadzi was krok po kroku do sukcesu. Już dzisiaj zróbcie naleśniki makowe. Zakochacie się w tym smakołyku!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki maku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki maślanki
- 2 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny
- 1 duże jajko
- 2 łyżki niesolonego masła, stopione i schłodzone
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, mak i sól.
- W osobnej małej misce wymieszaj maślankę, skórkę z cytryny, jajko i stopione masło.
- Dodaj mokre składniki do suchych składników i mieszaj tylko do połączenia. (Ciasto powinno być grudkowate.)
- Podgrzej patelnię teflonową na średnim ogniu. Dodaj około 1/4 szklanki ciasta, aby uformować jeden naleśnik. Gdy bąbelki utworzą się na całej powierzchni naleśnika, odwrócić na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 30 sekund lub do chwili, gdy jest już gotowy.
- Podawaj natychmiast z syropem klonowym lub innymi dodatkami.