Jak zrobić naleśniki z jabłkami i rodzynkami?

Jak zrobić naleśniki z jabłkami i rodzynkami?

Autor Zdjęcia: photos.com

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami - ulubiona potrawa wielu milusińskich.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki można przygotowywać na wiele sposobów. Tym razem proponujemy wersję „na słodko” z jabłkami i rodzynkami.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • szklanka mleka

  • szklanka wody

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

  • olej do smażenia

  • 1 kg jabłek

  • garść rodzynek

  • cynamon

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki zmiksuj (mąka, mleko, woda, sól, olej).

  • Smaż placki na rozgrzanym oleju. 

  • Usmażone naleśniki odkładaj na talerz i przykryj drugim talerzem lub folią aluminiową.

  • Jabłka obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. 

  • Włóż do rondelka, podlej wodą, dodaj cukier i duś ok. 15 minut. 

  • Rodzynki sparz, odsącz, dodaj do gorących jabłek. 

  • Masę jabłkową dopraw cynamonem. Wyłóż masę na naleśniki, każdy złóż na pół. 

  • Podawaj ciepłe.

Ocena: 5