Płonące naleśniki crêpes suzette

Płonące naleśniki crêpes suzette

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Crêpes Suzette to typowy francuski  przysmak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na płonące naleśniki, słynne francuskie crêpes suzette z sosem z likieru pomarańczowego, które są podpalane przed podaniem. Płonące naleśniki są wyśmienite w smaku, bardzo słodkie i aromatyczne. To prawdziwe niebo w gębie dla wytrawnych smakoszy. Sprawdź, jak zrobić efektowne płonące naleśniki według oryginalnej receptury.

Składniki

  • Ciasto:
  • 90 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 3 łyżki cukru
  • Pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • Sok z jednej małej cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1/8 l likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki brandy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę, jajka, mleko, masło, sól dokładnie wymieszać. Następnie na maśle usmażyć małe, cienkie naleśniki. Przed włożeniem na patelnię należy je złożyć. 

  • Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.

  • Ustawić średni ogień. Na patelnię wsypać cukier i skropić go sokiem z cytryny. Poczekać kilka minut, aż cukier zamieni się w gęsty, brązowy syrop. Następnie dodać masło, skórkę oraz sok z pomarańczy, całość intensywnie wymieszać na gładką maskę. Uważać, by nie przypalić sosu, bo stanie się gorzki! Dodać likier pomarańczowy i wymieszać.

  • Na tak przygotowany wrzący (koniecznie!) sos na patelni, wciąż trzymając ogień, położyć złożone naleśniki i obtoczyć je w sosie. Gdy już wszystkie będą gotowe, wlać na patelnię brandy i podpalić zapalarką do gazu. Gdy naleśniki przestaną płonąć, przełożyć na talerz.