Naleśniki z twarożkiem i truskawkami

Naleśniki z twarożkiem i truskawkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki z twarożkiem i truskawkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na klasyczne naleśniki ze słodkim twarożkiem zna chyba każdy. Gdyby się jednak znudził, warto dodać do farszu świeże truskawki, a naleśniki podawać jak prawdziwy rarytas - z bitą śmietaną i sosem truskawkowym. Oto sposób przygotowania. 

Składniki

  • 1/4 torebki cukru waniliowego

  • 2 jajka

  • 250 g mąki

  • szklanka mleka

  • olej do smażenia

  • 200 g białego sera

  • 3 łyżki oleju

  • truskawki

  • bita śmietana

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto: jajka wbijamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy, mleko i całość ucieramy. Do masy dodajemy mąkę (ciasto musi mieć konsystencję śmietany).

  • Smażymy cienkie placuszki na oleju, a kiedy wystygną, nakładamy masę serową i połówki truskawek.

  • Masa serowa: biały ser łączymy z cukrem i małą ilością śmietany.

  • Naleśniki zwijamy w trójkąt lub rulonik i polewamy zmiksowanymi truskawkami. Ozdabiamy kleksami z bitej śmietany