Naleśniki z jabłkami - prosty przepis na deser

2021-03-29
Naleśniki z jabłkami - prosty przepis na deser
Autor: Shutterstock Naleśniki z jabłkami to fantastyczny przepis na deser dla całej rodziny.
łatwy
15 min
4

Podajemy łatwy przepis na pyszne naleśniki z jabłkami, danie doskonałe na bezmięsny obiad lub deser. Sprawdź, jak zrobić naleśniki z nadzieniem jabłkowym z aromatyczną nutką wanilii i cynamonu. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 150 g mąki do naleśników
  • 70 ml wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka roztopionego masła (lub 50 g stopionego oleju kokosowego)
  • Farsz:
  • 4 spore jabłka
  • 2 łyżki cynamonu
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier do smaku, w zależności od smaku jabłek, ok 2-3 łyżek
  • cukier puder
  • cynamon mielony
  • rodzynki (opcjonalnie)
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki ciasta dokładnie wymieszać, najlepiej w blenderze. Pozwolić ciastu odpocząć przez około 15 minut. Następnie smażyć cienkie naleśniki. 
  • Jabłka na farsz pokroić i uprażyć w garnku, tak by zostały widoczne kawałki jabłek. Pod koniec prażenia dodać cynamon i cukier – do smaku, w zależności od stopnia kwaśności jabłek. Można dodać rodzynki.
  • Na każdy naleśnik nakładać farsz, najlepiej na 1 połowę, tak by naleśnik ładnie udało się złożyć "na cztery".
  • Gotowe naleśniki zjabłkami podgrzać na patelni z masłem, by stały się chrupiące, oprószyć odrobiną cukru pudru i cynamonu. Podawać ciepłe.