Naleśniki japońskie: przepis na grube i puszyste naleśniki

2021-03-29
Naleśniki japońskie: przepis na grube i puszyste naleśniki
Autor: Shutterstock Naleśniki japońskie najlepiej smakują z miodem lub syropem klonowym
łatwy
30 min
4

Naleśniki japońskie są puszyste, delikatne i niebiańsko pyszne. Naleśniki rodem z Japonii są idealne na niedzielne śniadanie. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka foremek do smażenia aksamitnych naleśników i gotowe!

Polecamy także: Pancake - amerykańskie naleśniki z maślanki

SKŁADNIKI

  • 4 foremki, pierścienie o średnicy ok. 10 cm
  • 2 duże jaja
  • 180 ml maślanki
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 60 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umieść w misce jajka, maślankę, cukier, ekstrakt waniliowy i sól, a następnie przez kilka sekund mieszaj blenderem nastawionym na niskie obroty.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Kontynuuj mieszanie składników przez 15-20 sekund.
  • Ustaw patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju.
  • Foremki wysmaruj dokładnie olejem, umieść na rozgrzanej patelni i podgrzewaj przez kilka minut, zanim wypełnisz je naleśnikową masą.
  • Smaż przez cztery minuty, dopóki u góry naleśnika nie pojawią się bąbelki.
  • Za pomocą łopatki delikatnie obróć naleśnik i pozwól mu gotować przez kolejne trzy minuty.
  • Można podawać z masłem i syropem klonowym lub świeżymi owocami.