Naleśniki japońskie: przepis na grube i puszyste naleśniki

Naleśniki japońskie: przepis na grube i puszyste naleśniki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki japońskie najlepiej smakują z miodem lub syropem klonowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki japońskie są puszyste, delikatne i niebiańsko pyszne. Naleśniki rodem z Japonii są idealne na niedzielne śniadanie. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka foremek do smażenia aksamitnych naleśników i gotowe!

Polecamy także: Pancake - amerykańskie naleśniki z maślanki

Składniki

  • 4 foremki, pierścienie o średnicy ok. 10 cm

  • 2 duże jaja

  • 180 ml maślanki

  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • ¼ łyżeczki soli

  • 60 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umieść w misce jajka, maślankę, cukier, ekstrakt waniliowy i sól, a następnie przez kilka sekund mieszaj blenderem nastawionym na niskie obroty.

  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Kontynuuj mieszanie składników przez 15-20 sekund.

  • Ustaw patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju.

  • Foremki wysmaruj dokładnie olejem, umieść na rozgrzanej patelni i podgrzewaj przez kilka minut, zanim wypełnisz je naleśnikową masą.

  • Smaż przez cztery minuty, dopóki u góry naleśnika nie pojawią się bąbelki.

  • Za pomocą łopatki delikatnie obróć naleśnik i pozwól mu gotować przez kolejne trzy minuty.

  • Można podawać z masłem i syropem klonowym lub świeżymi owocami.

Ocena: 2,3