Naleśniki cesarskie z czarnym bzem: oryginalny przepis

Naleśniki cesarskie z czarnym bzem: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Naleśniki to danie wielu możliwości - w zależności od tego, czym są nadziane, mogą być daniem głównym, deserem, przystawką

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kwiaty czarnego bzu są jak najbardziej jadalne. Jak je wykorzystać w kuchni? Można z nimi usmażyć naleśniki i stworzyć w ten sposób wykwintny deser - podawany z dodatkiem egzotycznego mango.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej

  • 1 i 1/2 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

  • 2 jajka

  • 2-3 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 2 garści (około 1 i 1/2 szklanki) kwiatów czarnego bzu (bez zielonych łodyżek) - kwiatów czarnego bzu nie płuczemy, bowiem z wodą wypłukujemy najcenniejsze zawartości

  • olej do smażenia

  • 2 owoce dojrzałego mango 

  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zerwij baldachy kwiatów czarnego bzu i rozłóż je na 15 - 20 min. na ściereczce aby powychodziły "żyjątka"

  • Z baldachów odetnij zielone części

  • Zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, następnie dodaj kwiaty czarnego bzu i wymieszaj

  • Smaż z każdej strony naleśniki na złocisty kolor

  • Obierz mango, jedno pokrój w plastry, a drugie zmiksuj z cytryną na gładką masę

  • Kładź na naleśnik 1 - 2 plastry mango, zroluj, przekrój na połowę i polej sosem z mango.

Ocena: 5