Crepes-delice - jak je zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
crepes-delice-jak-je-zrobic-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki w stylu francuskim.
średni
45 min
4

Naleśniki to idealne danie na ciepłe śniadanie w chłodny weekend. To także doskonały pomysł na lunch. Jak zrobić pyszne naleśniki w stylu francuskim? Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki mąki
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • woda
  • SOS:
  • 2 pomarańcze
  • cytryna
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ szklanki białego wina
  • łyżka likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z malin
  • 250 g mrożonych malin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, mleko, sól, cukier i jajka zmiksować, rozcieńczyć wodą do konsystencji gęstej śmietany. Naleśniki smażyć na natłuszczonej małej patelni.
  • Masło rozpuścić, dodać cukier i miód. Mieszając podgrzewać, aż zbrązowieje. Dodać wino, pokrojoną skórkę i sok z pomarańczy i cytryny. Gotować 10 minut.
  • Naleśniki włożyć do sosu. Polać likierem i sokiem z malin. Trzymać na małym ogniu kilka minut. Przewrócić 2-3 razy, posypać malinami.