Ciasteczka Dorayaki: japońskie naleśniczki z pastą fasolową

Ciasteczka Dorayaki: japońskie naleśniczki z pastą fasolową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Japoński przysmak podawany do herbaty - ciasteczka Dorayaki

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasteczka Dorayaki to japoński deser, który urzeknie każdego gościa na twoim przyjęciu. Podawaj go z herbatą Asian Temple, która wzbogaci jego egzotyczny smak. 

Składniki

  • Składniki na 4 ciasteczka:

  • 3 jajka

  • 3/4 szklanki cukru

  • pół łyżeczki sody do pieczenia

  • 3 łyżki wody

  • 1 szklanka przesianej mąki

  • olej roślinny do smażenia

  •  

  • Składniki na nadzienie – pastę anko:

  • 250 g czerwonej fasoli

  • 2 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od przygotowania nadzienia – pasty anko. Do głębokiego garnka wlej wodę i wsyp fasolę. Postaw na duży ogień i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz o połowę ogień i gotuj przez około 10 minut. Następnie odcedź. Włóż z powrotem fasolę do garnka i dodaj około 4 szklanki wody. Gotuj na średnim ogniu aż do momentu wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj fasolę przez około godzinę lub do momentu, gdy zmięknie. Następnie odlej większość wody. Dodaj cukier, sól i gotuj do momentu odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia.

  • Jajka wbij do miski, dodaj cukier i dokładnie roztrzep. Rozpuść sodę w wodzie i dodaj do jajek. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.

  • Podgrzej patelnię i dodaj odrobinę tłuszczu.

  • Nabierz trochę ciasta, uformuj okrągłe ciastka i połóż na patelnię.

  • Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, obróć ciasto. Powtarzaj to aż do uzyskania 8 ciastek. Zostaw do ostygnięcia.

  • Następnie ciasteczka połącz w pary. Na jedną połówkę nałóż wcześniej przygotowaną słodką pastę anko i przykryj drugą połówką. Delikatnie ściśnij brzegi połówek, aby się ze sobą połączyły.

  • Podawaj do popołudniowej herbaty

Ocena: 4