Chrupiące naleśniki pomarańczowo-cytrynowe

Chrupiące naleśniki pomarańczowo-cytrynowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki na słodko 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Naleśniki na baaardzo słodko. Wypróbuj przepis na naleśniki z sosem pomarańczowym na bazie miodu i białego wina, oblane sokiem z malin. Tak rozkosznego deseru jeszcze nie jadłeś! 

Składniki

  • Ciasto:

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 łyżka cukru

  • 2 jajka

  • tłuszcz do smażenia

  • Sos:

  • 2 pomarańcze

  • 1 cytryna

  • 4 łyżki masła

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki miodu

  • 1/4 szklanki białego wina wytrawnego

  • 2 łyżki soku z malin

  • 25 dag malin

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zmieszać mąkę, mleko, sos, cukier i jajka, zmiksować, rozprowadzić wodą do konsystencji gęstej śmietany.

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kolejno naleśniki.

  • Pomarańcze i cytrynę sparzyć, osuszyć, obrać ze skórki. Skórkę pokroić, a z owoców wycisnąć sok.

  • Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i miód. Cały czas mieszając, podgrzewać aż masa zbrązowieje. Następnie dodać wino, skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny. Gotować 10 min.

  • Naleśniki włożyć do sosu. Polać likierem i sokiem z malin. Trzymać na małym ogniu kilka minut, po czym przewrócić 2-3 razy.

  • Gotowy deser posypać malinami.