Tapioka na mleku kokosowym z mango

2021-03-29
Tapioka na mleku kokosowym z mango
Autor: Shutterstock Tapioka ugotowana na mleku kokosowym ze świeżym mango
łatwy
30 min
4

Tapioka na mleku kokosowym z mango to świetny początek dnia, albo miłe zakończenie. Budyń z tapioki przygotowuje się bardzo łatwo. Można tapiokę przygotować wcześniej i w większej ilości. Można dodać rozgrzewającego kardamonu i imbiru lub zrobić z dodatkiem wanilii. Pyszna sycąca tapioka na mleku kokosowym dla każdego. Zapraszamy!

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki drobnej tapioki (wielkości kaszy)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 duże mango

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko kokosowe zagotować w garnuszku.
  • Dodać cukier, ekstrakt waniliowy i tapiokę. Gotować stale mieszając, aż tapioka stanie się całkowicie przezroczysta. Zajmie to około 20 minut.
  • Mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę. 
  • Na dno szklaneczki wrzuć łyżkę mango, wlać porcję tapioki i posypać kilkoma kostkami mango. Tak samo zapełnić pozostałe szklaneczki. 
  • Odstawić od ostygnięcia. Tapioka zgęstnieje na gładki budyń.