Tapioka na mleku kokosowym z mango

Tapioka na mleku kokosowym z mango

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tapioka ugotowana na mleku kokosowym ze świeżym mango

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tapioka na mleku kokosowym z mango to świetny początek dnia, albo miłe zakończenie. Budyń z tapioki przygotowuje się bardzo łatwo. Można tapiokę przygotować wcześniej i w większej ilości. Można dodać rozgrzewającego kardamonu i imbiru lub zrobić z dodatkiem wanilii. Pyszna sycąca tapioka na mleku kokosowym dla każdego. Zapraszamy!

Składniki

  • 500 ml mleka kokosowego

  • 1/4 szklanki drobnej tapioki (wielkości kaszy)

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 szczypta soli

  • 1 duże mango

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko kokosowe zagotować w garnuszku.

  • Dodać cukier, ekstrakt waniliowy i tapiokę. Gotować stale mieszając, aż tapioka stanie się całkowicie przezroczysta. Zajmie to około 20 minut.

  • Mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę. 

  • Na dno szklaneczki wrzuć łyżkę mango, wlać porcję tapioki i posypać kilkoma kostkami mango. Tak samo zapełnić pozostałe szklaneczki. 

  • Odstawić od ostygnięcia. Tapioka zgęstnieje na gładki budyń. 

Ocena: 5