Spis potraw tradycyjnych - co podać na wielkanocne śniadanie?

Spis potraw tradycyjnych - co podać na wielkanocne śniadanie?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Wielkanocny stół jest tradycyjnie suto zastawiony - jajkami, wędlinami i świątecznymi ciastami.

Czy ktoś wyobraża sobie Wielkanoc bez tradycyjnego, świątecznego śniadania? Ma ono wiele wspólnego z bożonarodzeniową Wigilią, jednak na wielkanocnym stole królują nieco inne potrawy, choćby ze względu na brak tradycji niejedzenia mięsa. Jakie są typowe wielkanocne potrawy?

Wielkanocne śniadanie - jajka

Wielkanocne, niedzielne śniadanie tradycyjnie rozpoczyna się od  dzielenia się jajkiem i składania sobie życzeń. Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek faszerowanych, jajek w sosie tatarskim czy sałatek, których jajko jest jednym z najważniejszych składników.

Wielkanocne śniadanie - mięso i wędliny

Innym ważnym elementem wielkanocnego śniadania są mięsa i wędliny. Na stole musi znaleźć się to, co dzień wcześniej poświęciliśmy w koszyczku, a wiec na przykład kawałek kiełbasy czy szynki. Tego dnia popularne są również pasztety i wędliny np. z dodatkiem sosu na bazie majonezu. Królową mięs tego dnia jest jednak biała kiełbasa – podawana na ciepło z dodatkiem chrzanu.

Wielkanocny żurek

Na wielkanocnym stole ważna jest również zupa. I to nie byle jaka, cieniutka i lekka, ale solidna - w zależności od regionu: barszcz biały lub żurek. Są to dwie z najpożywniejszych polskich zup: gęste, zabielane śmietaną, z dodatkiem kiełbasy, jajka czy chleba.

Wielkanocne słodkości

Nikt nie wyobraża sobie także Wielkanocy bez ciast. Mazurki, babki i serniki tego dnia są rozchwytywane przez amatorów słodkości. My polecamy szczególnie mazurki, które na polskich stołach goszczą zazwyczaj jedynie przy okazji świąt Wielkanocnych.