Soczewica z jajkami w koszulkach i kabaczkiem

2021-03-29
soczewica-z-jajkami-w-koszulkach-i-kabaczkiem-jak-zrobic.jpg
Autor: Archiwum Soczewica z jajkiem - to połączenie niezwykle sycące, a jednocześnie dietetyczne.
łatwy
0 min
4

Soczewica z kabaczkiem i jajkami w koszulkach to danie, którym można najadać się do syta bez szkody dla figury. Mówimy, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • kabaczek
  • ½ szklanki soczewicy
  • 2 jajka
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • około 1/2 łyżki octu winnego
  • sól oraz pieprz do smaku
  • tłuszcz do posmarowania blachy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kabaczek przekrój wzdłuż na pół. Oczyść z pestek i pokrój na cienkie plasterki.
  • Poukładaj je na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika – niech zarumienią się z obu stron.
  • Soczewicę zalej wodą (około szklanki wody) i gotuj do miękkości (20-30 minut). Ugotowaną przypraw odrobiną soli, pieprzem, skrop oliwą.
  • Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać ocet winny. Postaw na ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, wbij do niej całe jajka.
  • Białko zetnie się wokół żółtka. Gotuj je około 3 minuty, a potem łyżką cedzakową wyjmij i przełóż na talerz.
  • Na talerz wyłóż też soczewicę, obok ułóż plastry kabaczka.