Jakie płatki śniadaniowe wybierać - rady dietetyka

Jakie płatki śniadaniowe wybierać - rady dietetyka

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zamiast kupować płatki z dodatkiem owoców warto wkroić do nich świeże np. truskawki albo banany, ponieważ w ich składzie jest o wiele więcej witamin i minerałów niż w konserwowanych produktach. Można dodać też suszone owoce.

Płatki śniadaniowe możemy jeść nawet codziennie. Ważne, by nie zawierały zbędnych dodatków. Bezapelacyjnie najzdrowsze są płatki owsiane – zwykłe lub górskie. Co jeszcze trzeba wiedzieć o płatkach śniadaniowych?

Rodzaje płatków śniadaniowych

Płatki owsiane oprócz zdrowotnych mają nad innymi płatkami śniadaniowymi tę przewagę, że są po prostu tanie. Zawierają dużo błonnika i świetnie sprawdzają się podczas diet odchudzających. Zdecydowanie nie warto kupować płatków przetworzonych, które mają w swoim składzie wiele zbędnych substancji: sól, tłuszcze trans, mleko w proszku, konserwatywny, barwniki, aromaty itd. Takie płatki często mają wymyślne kształty i kolory, a do tego są drogie.

Jakie płatki śniadaniowe powinny wybierać osoby na diecie?

Uważajmy również na wszystkie płatki typu light i fit, ponieważ to tylko chwyt reklamowy. Zanim kupimy taki produkt, sprawdźmy ilość kalorii na opakowaniu, często ta wartość w płatkach „fit” i tych zwykłych jest taka sama. Zwracajmy także uwagę na ilość cukru, niektóre zawierają ich bardzo dużo, czym producenci oczywiście zbytnio się nie chwalą (trzeba się wczytać).

A co z owocami? Najlepiej, jeśli są suszone (rodzynki, śliwki); lepiej unikać tych kandyzowanych i poddawanych mocnej obróbce przemysłowej. Tak naprawdę niewiele mają już w sobie z owoców. Można również świeże owoce sezonowe, albo dostępne przez cały rok banany czy pomarańcze.

Z czym jeść płatki?

Przyjęło się, że do płatków śniadaniowych najczęściej dodaje się mleka. O wiele zdrowszym rozwiązaniem jest jednak przygotowanie ich (oczywiście w wersji na zimno) z jogurtem naturalnym, a najlepiej typu greckiego, który jest najzdrowszym produktem nabiałowym dostępnym na rynku.