Jak zrobić jajka po angielsku? Przepis

Jak zrobić jajka po angielsku? Przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jak zrobić jajka po szkocku?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jajko po angielsku to miła odmiana od jajecznicy czy zwykłych jajek na miękko. Przepisów jest kilka, a łączy je to, że podczas przygotowania potrawy białko się ścina, a żółtko pozostaje płynne.

Składniki

  • jajka

  • sól

  • pieprz

  • sproszkowana papryka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw należy przygotować kilka jajek dobrej jakości i z pewnego źródła, najlepiej klasy "0", ekologiczne.

  • Gotujemy wodę w garnku, doprowadzając do wrzenia.

  • Wbijamy jajko do miseczki, uważając, by nie uszkodzić żółtka.

  • Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy nieco octu do wody i mieszając ją, ostrożnie wlewamy jajko tak, by białko ukręciło się wkoło żółtka.

  • Kiedy się zetnie, szybko wyjmujemy gotowe jajko.

Jajka po angielsku przyrządza się albo metodą tradycyjną, w garnku z gorącą wodą, albo na patelni.

Jeżeli będziemy smażyć, na patelnię wylewamy olej i zanim zacznie wrzeć, wylewamy jajko. Dodajemy sól, pieprz, ewentualnie sproszkowaną paprykę. Kiedy białko się zetnie i zacznie pokrywać żółtko, potrawa jest gotowa.

 

Ocena: 4