Frytowane tosty z mozzarellą i szynką

2021-03-29
Frytowane tosty z mozzarellą i szynką
Autor: Shutterstock Frytowane tosty to "bogatsza"wersja chleba w jajku.
łatwy
15 min
4

Pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa - smakowite kanapki na ciepło. Chrupiący chlebek z szynką i serem podsmażony w jajku na głębokim oleju.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 kromki chleba
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • olej od smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kromki chleba przekroić na pół, posmarować masłem, na jednej połowie położyć plaster szynki i plaster mozzarelli, przykryć druga połową i docisnąć.
  • Kanapki zawinąć w folię spożywcza i włożyć na 15 minut do lodówki.
  • Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. Tosty wyjąć z lodówki i zanurzyć w mleku. Zostawić na chwilę, aby dobrze nasiąkły.
  • Smażyć na bardzo mocno rozgrzanym głębokim oleju.