Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie lub lunch

2022-04-06
Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie
Autor: Shutterstock Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką to fantastyczny pomysł na weekendowe sezonowe śniadanie lub lunch. Nadzienie podane w przepisie możesz zapiec na pieczywie, albo na placku z ciasta francuskiego.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Myjemy botwinkę, osuszamy i kroimy. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy zacznie pachnieć dodajemy szpinak i botwinkę dusimy 8 minut aż liście zmiękną.
  • Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy.
  • W piekarniku podpiekamy ciabattę pokrojoną na kromki, aż będzie chrupiąca. W przypadku ciasta francuskiego rozkładamy placek na papierze do pieczenia, nakłuwamy go i pieczemy ok. 15 min. w temp. 180oC.
  • Grzanki nacieramy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, a następnie układamy liście szpinaku z botwinką. Układamy kawałki sera.
  • Wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się zapiekł.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?

Ciasto francuskie - dlaczego warto mieć je w lodówce?