Przepis na babeczki z gruszkami i rozmarynem

Przepis na babeczki z gruszkami i rozmarynem

Autor Zdjęcia: photos.com

Rozmaryn, dzięki zawartym w nim olejkowi eterycznemu, ma silny i charakterystyczny zapach, który nadaje aromat wielu potrawom.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jeśli przyjdzie nam ochota na rozgrzewający deser, to warto przygotować babeczki z gruszkami i rozmarynem. Te wonne zioło nada mu niesamowitego aromatu i smaku.

Składniki

  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 2/3 szklanki cukru

  • 2 duże gruszki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jaja

  • 2 gałązki rozmarynu

  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozmaryn umyć i osuszyć. Oderwać igiełki i pokroić na mniejsze kawałki.

  • Masło roztopić w garnku i dodać rozmaryn oraz obrane i pokrojone na niewielkie kawałki gruszki.

  • Całość zasypać dwoma łyżkami cukru i gotować przez około 5 minut. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu, żeby masło się nie przypaliło.

  • Jajka z cukrem ubić na puszystą i jednolitą masę. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia.

  • Ciasto wyrobić i przełożyć do formy do muffinów wyłożonej papierowymi foremkami.

  • Na wierzch każdej babeczki wyłożyć łyżeczkę musu gruszkowego z rozmarynem i posypać pozostałym cukrem.

  • Piec około 15 minut w 180°C.

Rozmaryn to śródziemnomorskie zioło, które z owocami gruszy tworzy idealny zestaw w kuchni. Dzięki zawartym w nim olejkowi eterycznemu ma silny i charakterystyczny zapach, który nadaje aromat wielu potrawom. Ze względu na intensywny olejek oraz lecznicze właściwości rozmaryn dodawany jest również do wielu kosmetyków takich jak kremy, olejki do kąpieli, perfumy, odżywki i szampony (doskonale odżywiają włosy). Jest niezastąpioną przyprawą w potrawach z dziczyzny, owocowych deserach, nalewkach i sałatkach.

Ocena: 0