Pikantne babeczki z jabłkami i selerem

2021-03-29
Pikantne babeczki z jabłkami i selerem
Autor: Shutterstock Pikantne babeczki z jabłkami i selerem
łatwy
0 min
4

Pikantne babeczki z jabłkami i selerem to pyszna przekąska. Można nimi zastąpić zwykłe kanapki, zabierając do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  •  
  • Nadzienie:
  • 1 duże jabłko
  • 1 nieduża bulwa selera
  • 2 jajka na twardo
  • kilka orzechów włoskich
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę posiekać ze schłodzonym masłem, dodać jajka i śmietanę. Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 20 min.
  • Formy do babeczek wysmarować olejem i wylepić rozwałkowanym ciastem. Upiec na złoto w średnio nagrzanym piekarniku.
  • Jabłko i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jajka posiekać. Wymieszać masę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty ser i majonez.
  • Przyprawić i dokładnie wymieszać nadzienie, nałożyć do przestudzonych babeczek, posypać posiekanymi orzechami.