Pikantne babeczki z jabłkami i selerem

Pikantne babeczki z jabłkami i selerem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantne babeczki z jabłkami i selerem

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pikantne babeczki z jabłkami i selerem to pyszna przekąska. Można nimi zastąpić zwykłe kanapki, zabierając do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie.

Składniki

  • Ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 kostka masła

  • 2 jajka

  • 2 łyżki śmietany

  • szczypta soli

  •  

  • Nadzienie:

  • 1 duże jabłko

  • 1 nieduża bulwa selera

  • 2 jajka na twardo

  • kilka orzechów włoskich

  • 3 łyżki tartego żółtego sera

  • 2 łyżki majonezu

  • sól i pieprz

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę posiekać ze schłodzonym masłem, dodać jajka i śmietanę. Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 20 min.

  • Formy do babeczek wysmarować olejem i wylepić rozwałkowanym ciastem. Upiec na złoto w średnio nagrzanym piekarniku.

  • Jabłko i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jajka posiekać. Wymieszać masę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty ser i majonez.

  • Przyprawić i dokładnie wymieszać nadzienie, nałożyć do przestudzonych babeczek, posypać posiekanymi orzechami.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3