Muffinki z białą czekoladą

2021-03-29
Muffinki z białą czekoladą
Autor: Shutterstock Muffinki z białą czekoladą to niezwykle łatwy do przygotowania deser
łatwy
20 min
4

Muffinki z białą czekoladą to  doskonały pomysł na szybki deser. Łatwo je przygotować, smakują wybornie, nadają się na śniadanie pierwsze czy  drugie, uwielbiają je dzieci.

SKŁADNIKI

  • Składniki suche:
  • 375 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 125 g cukru pudru,
  • 200 g białej czekolady,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki startej cytryny
  • Składniki mokre:
  • 375 g mleka,
  • 2 jajka,
  • 160 g masła (roztopione i wystudzone)
  • płatki migdałowe do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem pudrem, solą skórką z cytryny i pokruszoną czekoladą.
  • W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem, a następnie przelać do suchych jednocześnie z rozpuszczonym masłem.
  • Szybko wymieszać, aby połączyć składniki – pozostawiając grudki.
  • Nakładać masę do formy na muffiny, wysmarowanej masłem lub wyłożonymi papierowymi papilotkami, wypełniając je do 3/4 wysokości, posypać płatkami migdałowymi.
  • Piec 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.