Muffinki "motylki" z budyniem i truskawkami

Muffinki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Muffinki truskawkowe można zmienić w "motylki" za pomocą nieskomplikowanych zabiegów.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przepis na muffinki z truskawkami w kształcie motylków! Sprawdź, jak zrobić oryginalne babeczki z budyniem i truskawkami na letni deser, który zachyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Oto sprawdzony przepis na budyniowe muffiny ze "skrzydełkami". 

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • 4-5 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ugotowany budyń truskawkowy
  • kilka truskawek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy miękką margarynę.

  • Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę.

  • Wylewamy ciasto do papierowych papilotek. Pieczemy około 20 minut.

  • Po upieczeniu i wystudzeniu wycinamy cienkim nożykiem środek babeczek, robiąc dołek.

  • Powstały otwór w babeczce napełniamy przestudzonym budyniem truskawkowym.

  • Krążek ciasta, który został po wycięciu, przecinamy na pół i wkładamy delikatnie w budyń. Truskawki przecinamy na kawałki i wkładamy w środek.