Drożdżowe muffinki czekoladowe z czerwonymi porzeczkami: przepis [WIDEO]

Drożdżowe muffinki czekoladowe z czerwonymi porzeczkami: przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Czekoladowe muffinki z porzeczkami - idealne połączenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sezon na porzeczki warto rozpocząć czekoladowymi muffinkami z porzeczkami. Słodkie ciasto i kwaśne porzeczki dają idealne połączenie. Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • 7 g suchych drożdży instant

  • 100 ml ciepłego mleka

  • 375 g mąki tortowej lub chlebowej

  • 50 g cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 jajka + 1 roztrzepane jajko na glazurę

  • 175 g miękkiego masła

  • 3 łyżki kakao

  • 12 płaskich łyżek porzeczek czerwonych + do dekoracji,

  • 12 łyżeczek waniliowego cukru pudru

  • 12 łyżeczek kryształków cukru lub zwykłego brązowego cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże wsypujemy do kubka, dodajemy mleko (5 łyżek) i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut (drożdże powinny się spienić).

  • Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże oraz resztę mleka i kakao, dokładnie wyrabiamy.

  • Dodajemy jajka i ponownie mieszamy.

  • Na końcu dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie.

  • Ciasto dzielimy na 12 równych części, z których formujemy kulki. Następnie rozpłaszczamy je na dłoni, wkładamy po jednej łyżeczce porzeczek, posypujemy 1 łyżeczką waniliowego cukru pudru i zlepiamy brzegi.

  • Ponownie formujemy kulki i wkładamy do foremki na muffiny.

  • Tak przygotowane babeczki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 3 h).

  • Wyrośnięte babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kryształkami cukru waniliowego.

  • Muffinki pieczemy ok. 10 min na złoty kolor i dekorujemy porzeczkami.

Ocena: 5