Czekoladowe babeczki z serkiem

Czekoladowe babeczki z serkiem

Autor Zdjęcia: photos.com

Muffinki można przyozdobić pozostałym serkiem mascarpone, albo ulubionym kremem i przybrać owocami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Czekoladowe babeczki to przysmak, którym zachwycają się zarówno dzieci jak i dorośli. Przygotowuje się je łatwo i szybko, a efekt końcowy rozpieszcza nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sprawdź, jak zrobić nadziewane muffinki z serkiem mascarpone.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • pół szklanki wody
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
  • łyżka rumu
  • 1/3 szklanki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 125 g serka mascarpone (do nadzienia)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej (do nadzienia)
  • 1 jajko (do nadzienia)
  • 2 łyżki cukru (do nadzienia)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Aby zrobić nadzienie należy mascarpone wymieszać łyżką z cukrem, mąką i samym białkiem jajka, a następnie włożyć do zamrażarki na 30 minut.

  • Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól, wymieszać.

  • Zrobić wgłębienie i wlać w nie wodę oraz rum. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.

  • Papilotki napełnić masą - około 1 łyżeczki stołowej na porcję.

  • W środek nałożyć po 1 czubatej łyżeczce lekko zmrożonego nadzienia serowego i przykryć resztą masy.

  • Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut.

Przepisy z tej kategorii