Babeczki z budyniem – przepis na Wielkanoc

2021-03-29
Babeczki z budyniem
Autor: Shutterstock Kruche babeczki z budyniem doskonale smakują z filiżanką kawy
łatwy
45 min
4

Słodkie babeczki na dwa, trzy kęsy to jest to! Z delikatnego ciasta kruchego. Wypełnione delikatnym nadzieniem budyniowym. Cudowne wspomnienie dzieciństwa. Oto przepis na babeczki z budyniem.

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • ewentualnie łyżka śmietany
  • opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • 400 ml mleka
  • tłuszcz i bułka tarta do foremek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj schłodzone, pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier puder, startą skórkę cytrynową. Posiekaj składniki grubym nożem. Szybko zagnieć ciasto dłońmi. Jeśli nie będzie chciało się skleić, dodaj łyżkę śmietany.
  • Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.
  • Przygotuj nadzienie. Budyń w proszku wsyp do połowy szklanki mleka. Dobrze zamieszaj. Pozostałe mleko zagotuj, po czym zdejmij na chwilę z palnika, dolej zimne mleko z proszkiem budyniowym. Starannie zamieszaj. Ponownie postaw garnek na palniku, ciągle mieszając, ugotuj gęsty budyń. Odstaw do przestudzenia.
  • Foremki do babeczek nasmaruj od wewnątrz tłuszczem, delikatnie obsyp bułką tartą. Możesz pominąć ten etap, jeśli wyłożysz foremki papierowymi papilotkami.
  • Zimne ciasto kruche cienko rozwałkuj. Wykrawaczką lub szklanką wycinaj koła wielkości foremek. Powinno być ich około 24.
  • Jednym krążkiem ciasta wylep foremkę. Nałóż łyżkę zimnego budyniu, przykryj drugim krążkiem. Dokładnie zlep brzegi ciasta. Powtórz czynności z kolejnymi babeczkami.
  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Wstaw do niego foremki z ciastem. Piecz około 15-20 minut, aż się zarumienią.
  • Gotowe babeczki możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.