Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą: sprawdzony przepis

Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowa zapiekanka to zawsze dobry pomysł na pożywny, łatwy w przygotowaniu obiad

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowa zapiekanka sprawdzi się wtedy, kiedy nie masz pomysłu na szybki i tani obiad. To jedno z najprostszych dań, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego. Poniżej znajdziesz przepis na zapiekankę z tuńczykiem  i cebulą. Przekonaj się, jakie to proste.

Składniki

  • 5 średnich czerwonych cebul

  • 2 puszki tuńczyka

  • oliwa z oliwek

  • 2 duże pomidory

  • 8 kromek pieczywa tostowego

  • 4 łyżki startego parmezanu

  • 8 plasterków mozzarelli

  • sól

  • oregano

  • biały ocet winny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy od cebuli. Należy je obrać i pokroić w cienkie paski, później przepłukać w wodzie z solą i occie winnym.

  • Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Pieczywo tostowe zmiksować i zmielić z dwoma łyżkami parmezanu.

  • Naczynie żaroodporne posypać mniej więcej 2/3 zmiksowanego pieczywa. Na tym położyć warstwę cebuli (połowę), połowę pomidorów, przyprawić solą i oregano. Na to wszystko wyłożyć warstwę tuńczyka i plastry mozzarelli.

  • Wyłożyć resztę cebuli i pomidorów, a na to rozdrobnione tosty. Na koniec posypać wszystko 2 łyżkami parmezanu i pokropić oliwą z oliwek.

  • Naczynie przykryć folią aluminiową. Wstawić naczynie do piekarnika i piec w temperaturze ok. 200 st. C. przez ok. 35 minut. Po tym czasie należy włączyć termoobieg i zdjąć folię, aby by wierzchnia warstwa zapiekanki z tuńczykiem i cebula się zarumieniła.

Ocena: 0