Sola faszerowana w sosie szafranowym: przepis

Sola faszerowana w sosie szafranowym: przepis

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Sola faszerowana w sosie szafranowym - gwiazda sylwestrowego menu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sola faszerowana w sosie szafranowym? Jeśli masz wątpliwości, czy to dobry pomysł na sylwestrowe danie, po prostu skorzystaj z poniższego przepisu i samodzielnie się o tym przekonaj! Zapewniamy, że ta wykwintna potrawa zaskoczy i zachwyci wszystkich gości i zagwarantuje wyśmienitą zabawę. Przepis pochodzi z menu restauracji Boathouse.

Składniki

  • sola (filet, 120 g)

  • duży ziemniak

  • olej do głębokiego smażenia

  • ryż dziki i biały

  • szczypta szafranu

  • 100 ml białego wina

  • sól, pieprz, masło do smażenia

  • szalotka

  • 2 łyżki białego wina

  • łyżka śmietany 30 proc.

  • pół łyżeczki pasty rosołowej

  • 4 paluszki krabowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szalotkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle, dolej wina i zredukuj płyn.

  • Dodaj śmietanę, posiekane paluszki krabowe, sól, pieprz. Podsmaż, aż płyny odparują.

  • Solę rozbij tłuczkiem przez folię.

  • Na całej długości ryby nałóż pasek farszu i zawiń jak krokiet (roluj, zakładając krawędzie filetu, żeby farsz nie wydostał się na zewnątrz).

  • Z ziemniaka zrób długie paski (przy użyciu specjalnej maszynki), zawiń w nie filet (na całej szerokości), po czym wrzuć do gorącego głębokiego oleju i czekaj, aż się zarumieni.

  • Przygotuj risotto z białego i dzikiego ryżu: dziki ryż ugotuj osobno. Biały ryż zeszklij na patelni z masłem i drobno posiekaną cebulką, zalej 200 ml bulionu i gotuj około 15 min, aż ryż wchłonie płyny (w razie potrzeby dolej jeszcze bulionu). Pod koniec dodaj dziki ryż i trochę śmietany, mieszaj przez chwilę.

  • Zrób sos szafranowy. 100 ml białego wina ugotuj ze szczyptą szafranu, dodaj 100 ml gęstej śmietany do sosów i zasmażkę. Dopraw solą, pieprzem.

  • Gotową solę pokrój na pół, ułóż na talerzu, dodaj risotto i udekoruj sosem.