Soczysta ryba smażona w chrupiącym cieście: ta genialna panierka zmienia wszystko!

2021-03-29
Soczysta ryba smażona w chrupiącym cieście: ta genialna panierka zmienia wszystko!
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Ryba smażona w chrupkim cieście to absolutna petarda smaku. Soczyste mięso ryby i doskonała panierka z ciasta dużo lepszego od zwyczajnego naleśnikowego. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g świeżych filetów z ryb morskich
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 białka jaja kurzego
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet umyć, osuszyć i pokroić na porcje.
  • Rybę przełożyć do miski i zalać mlekiem. Pozostawić na 1 godzinę.
  • Następnie rybę wyjąć z mleka, odsączyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Posmarować musztardą, okryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Białka lekko ubić, dodać do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać na jednorodne ciasto.
  • Filety rybne zamoczyć kolejno w cieście, następnie panierujemy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • Rybę należy smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.